1. Sapjes

Ook wel cold pressed juice is een subtiele koude persing door middel van een ‘state of the art’ hydraulische pers, ook wel Cold Press genoemd. Deze manier van sapextractie zorgt ervoor dat al het goede zoals vitaminen, mineralen en fytonutriënten maximaal bewaard blijven. In tegenstelling tot sapcentrifuges & slowjuicers waar door de snelheid of extra wrijving warmte ontstaat zodat je sap sneller oxideert. Onze missie = het gezondste sap maken. De keuze was dus snel gemaakt.

De beste groenten & fruit komen uit eigen tuin, toch? Onze tuin is niet heel groot, daarom zijn we de unieke samenwerking aangegaan met Boer Bart uit Kontich. Vlakbij ons juice atelier verbouwt deze fantastische boer zijn grond op een duurzame, organische en traditionele manier. Dit wil zeggen traditioneel boeren met kennis van vroeger, met de handen in de grond en GEEN pesticiden. Dankzij Boer Bart hebben wij de echte smaak van groenten en fruit terug ontdekt.

Eerlijk is eerlijk: Op Boer Bart zijn veld staan er momenteel nog geen sinaasappelbomen en er groeit ook geen ananas, die juist zo’n heerlijke toets aan de sapjes geven.Gezien onze Filoesofie volledige transparantie is, geven we graag mee dat groenten zoals boerenkool, spinazie, venkel, selder, rode biet, gele biet, spitskool, tomaat, komkommer, munt, etc… bijna heel het jaar rond vers geoogst kunnen worden mits goede planning door Boer Bart. Voor de overige groenten & fruit richten wij ons tot Belorta ( Belgisch grootste coöperatieve groente- en fruitveiling gelegen in St-Katelijne Waver en tevens Europees marktleider waar lokale boeren onder strenge voorwaarden hun hoogst kwalitatieve oogst aanbieden)

Dit is namelijk gezonder én duurzamer, dus volledig in lijn met onze filoesofie.

Hoe gaan we te werk? Zodra de groenten en fruit op Boer Bart zijn veld op hun best zijn (dwz voldoende gerijpt en rijk aan voedingsstoffen) wordt er handmatig met de grootste zorg geoogst. Dezelfde dag worden de groenten in ons atelier even verderop (<5km) geleverd om zo meteen verwerkt te worden in de sapjes. Door de groenten meteen na de oogst te verwerken behoud je maximaal de voedingswaarde. In tegenstelling tot de meeste groenten die de vele schakels (boer > veiling > groothandel > winkel > consument) doorlopen en vaak al weken onderweg zijn waardoor ze jammer genoeg een groot deel van hun voedingswaarde verloren zijn.

Onze Filoesofie is om de gezondste sapjes te persen met de gezondste en zoveel mogelijk lokale producten tegen een betaalbare prijs. Daarom zullen we steeds de meest hoogwaardige ingrediënten kiezen vaak met biolabel maar ook niet altijd. In onze jarenlange zoektocht naar de gezondste producten is onze keuze gevallen om niet een 100% biolabel na te streven. Juist omdat we geloven dat vb. biologisch ingevlogen venkels uit Italië via de gespecialiseerde biologische groothandel niet gezonder, of ecologischer zijn dan de venkel recht van Boer Bart zijn veld. Om maar van de kwaliteit te zwijgen.

Het is Boer Bart zijn echte passie om de meest gezonde & heerlijke groenten te kweken. Hij heeft geen ambitie om een biolabel na te streven omwille van de strenge, dure en soms dubieuze regulaties. Als meststoffen voor zijn akker gebruikt hij al jaren een deel van de onverkochte oogst, de mest van nabije koeien en paarden en nu ook een deel van ons pulp. Met een biolabel zou dit niet zomaar mogelijk zijn, en zouden de strikte regels deze boer zijn passie indijken. Vlakbij ons juice atelier verbouwt deze fantastische boer zijn grond op een duurzame, organische en traditionele manier. Dit wil zeggen traditioneel boeren met kennis van vroeger, met de handen in de grond en GEEN pesticiden. Dankzij Boer Bart hebben wij de echte smaak van groenten en fruit terug ontdekt.

Vandaag is de algemene regulering in België zo streng en het bewustzijn voldoende groot dat producten zonder Biolabel zeker niet de gezondheid zullen schaden. Door het onderscheid Bio of niet Bio krijg je spijtig genoeg de indruk dat men spreekt van superieur of inferieur. Onze hoop is dat er binnenkort geen onderscheid meer bestaat.

De meeste sapjes die je in de winkels of online vindt hebben speciale bewaartechnieken ondergaan. Zo heb je vb pasteurisatie & pascalisatie om verse producten langer te bewaren.

Bij pasteurisatie worden producten snel tot het kookpunt verhit om de bacteriën te vernietigen waardoor ze langer als een jaar goed blijven. Dus ook de goede bacteriën en voedingstoffen die juist zo’n gunstig effect op onze gezondheid hebben.

Bij pascalisatie ofwel ook ‘HPP’ worden de producten onder heel grote atmosferische druk geplaatst waardoor de producten 2 weken tot 3 maand bewaard kunnen worden. Doordat er geen verhitting plaatsvindt blijven vitamienen beter bewaard en kunnen sapjes de claim koudgeperst kunnen dragen. Spijtig genoeg worden ook hierbij de enzymen en bacteriën gedeactiveerd. En laat deze nu net de bouwstenen voor een goede gezondheid zijn waar we vandaag zo’n groot tekort aan hebben. Bedrijven zijn ‘nog’ niet verplicht HPP te vermelden op hun producten. Laat je dus niet automatisch bedriegen door de laag geprijsde sapjes en smoothies in de winkelrekken die langer houdbaar zijn.

Onze Filoesofie, is het meest gezonde sap persen. Daarom zijn onze sapjes 100% rauw, boordevol vitamienen, fytonutriënten, goede bacteriën en enzymen. Alsof je het net zelf geperst hebt. Proef het verschil!

For you to decide, bedenk wel dat er voor 1 sapje van 250ml al gauw 0,5 kg fruit en groenten nodig is dat zorgvuldig geselecteerd, gewassen en ambachtelijk verwerkt wordt. Door de keten zo kort mogelijk te houden, nauw samen te werken met de boer en het ritme van de natuur te volgen drukken we reeds de kosten. 

Ons proces verbuikt natuurlijk heel wat energie, maar dat vangen we gelukkig voor een groot deel op door onze zonnepanelen.

2. Levering

Vanaf 95€ kunnen wij een gratis levering garanderen. De koude korte keten is een enorme uitdaging op logistiek vlak en brengt een grote kost met zich mee. Daarom rekenen wij bij bestellingen lager dan 95€ een exta kost van 15€ aan (dieprvriestransport + verpakking). De minimale bestelhoeveelheid bedraagt 50€.

1) In de regio Anwerpen-Mechelen-Lier toeren we voornamelijk zelf op onze sapjesronde.

2) Daarnaast maken we binnenkort ook gebruik van de DPD fresh service levering in heel Vlaanderen, Brussel en deels Wallonië.

Valt je postcode buiten onze regio? Stuur ons dan een mailtje (info@filoes.be) en dan bekijken we hoe de alsnog sapjes toch tot bij u geraken.

Bij het afronden van de bestelling kan je een keuze maken uit de beschikbare data. Afhankelijk van de regio worden er verschillende levermomenten voorgesteld, telkens minimaal 2 werkdagen/week, 1 avondlevering/week en zaterdagvoormiddag.

Leverdagen:
° maandag: 19-22u (+ Noord)
° dinsdag: 9-15u (+ Zuid)
° woensdag: 9-15u (+ Noord) 19-22u (+ Zuid)
° donderdag: 9-15u (+ Zuid)
° vrijdag: 9-15u (+ Noord)
° zaterdag: 9-13u (+ Noord & Zuid)

Basis (rode gemeenten) alle beschikbare leverdagen
Noord (blauwe gemeenten)
Zuid (gele gemeenten)

Klik hier voor onze leverregio's!

Gezien het om vriesverse producten gaat is het belangrijk dat u aanwezig bent om de goederen in ontvangst te nemen.

Heb je de koerier toch gemist? No worries, we bieden gratis een tweede leverpoging aan die we de dag erna zullen uitvoeren. 

3. Sappenkuur

Vasten maakt reeds duizenden jaren deel uit van verschillende Oosterse en Westerse culturen. En met een reden. Periodiek vasten heeft immers een positieve impact op onze gezondheid. Namelijk door de opname van vaste voeding tijdelijk te onderbreken komt onze spijsvertering even tot rust en gaan de lichaamscellen als het ware in ‘repair-modus’. Zeker vandaag is dit aangeraden omdat we vaak (chemisch) bewerkt voedsel binnen krijgen en onze spijsvertering zwaar onder druk staat.

Gedurende 1 of meerdere dagen drink je enkel verse groentensapjes en neem je geen vaste voeding op. Tijdens de reinigende processen van een tijdelijke detox verbeteren de algehele vitaliteit en kan je zien als een sleutel tot een gezond en gebalanceerd leven.

Volgens veel experts kunnen ontgiftingskuren helpen bij het versterken van je immuunsysteem en bij het voorkomen van bepaalde langdurige en ernstige ziektes. Ons hedendaagse dieet bevat immers te veel dierlijke eiwitten, koolhydraten, e-nummers, bestrijdingsmiddelen, suiker, zout, verzadigde vetten, cafeïne en alcohol. De inname van deze stoffen kan zorgen voor grote veranderingen in ons interne ecosysteem.

Door te sapvasten herstel je de balans door het lichaam enkel te voorzien van meteen opneembare brandstof, micronutriënten zoals vitamines en mineralen, plantaardige vetten, eiwitten, en aminozuren. Je geeft jouw spijsvertering even de nodige rust en je lichaam doet de rest  Namelijk je geeft je lichaam de mogelijkheid om via lever, nieren en galblaas gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Over het algemeen geeft een detox-kuur je vitaliteit een boost en vermindert het je behoefte aan snacks, alcohol en snoep en het kan zelfs een positieve invloed hebben op je slaapritme.

Sommige mensen ervaren lichte hoofdpijn of kunnen zich lichtjes misselijk voelen tijdens het vasten. Dit is normaal en we raden aan om ook zoveel mogelijk water of kruidenthee tussendoor te drinken. Belangrijk is dat je het rustig aan doet tijdens het vasten, zodat je lichaam het reinigingswerk voor jou kan doen. Een leuk nevenverschijnsel is dat je soms ook overtollig gewicht kwijtspeelt

Een geslaagde D(etox)-Day start je door ‘s morgens bij het ontwaken een halve Toni-shot te verdunnen met lauw fleswater en te nuttigen op je nuchtere maag. Als ontbijt eet (drink) je 2 sapjes naar keuze, om 10-11u nog een sapje en 2 als middageten. Als 4-uurtje 1 sapje en voor het avondeten 2 sapjes. Tenslotte de notenmelk voor het slapen. Neem voldoende rust en ga op tijd slapen. Proficiat je hebt er een 24u D-Day opzitten!

Ga je voor meerdere dagen? Herhaal. Vergeet zeker niet de sapjes in de koeling te bewaren bij max 6°c en vermijd sport en zware inspanningen tijdens deze dagen.

Happy D-tox!

D-Day 24u-schema:

 • Wake up: halve Toni-shot meteen na ontwaken verdunnen met een glas lauw mineraalwater of puur voor de ‘die hards’
 • De Matcha shot vervangt je koffie
 • Ontbijt: 2 sapjes
 • 10-11u: 1 sapje
 • Middageten: 2 sapjes
 • 4-uurtje: 1 sapje
 • Avondeten: 2 sapjes
 • Voor het slapen: notenmelk

ps: Houdt je sapjes gekoeld voor optimaal behoud van de voedingstoffen, nuttig de dag voordien en nadien geen zware maaltijden, drink tussendoor voldoende water (kruidenthee mag ook), neem voldoende rust en take it smoothie. Wij adviseren je om niet langer dan 5 dagen doorlopend te sapvasten zonder akkoord of begeleiding van je arts.

Kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of herstellende zijn van een zware zwangerschap, eetstoornis gepaard met ondergewicht, in geval van zware medicatie. Bij twijfel consulteer dan je arts.

4. Gezonde producten

Waterkefir is een gezonde, frisse en lichtbruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en bijzonder veel probiotica bevat. Deze verfrissende lokale & ambachtelijk gefermenteerde drank is een natuurlijke bron van goede bacteriën. Een boost voor je immuniteit, verbetert je darmflora zodat je voedingsstoffen (van vb verse sapjes) beter kan opnemen. Bovendien helpt het een opgeblazen gevoel te kalmeren en je lichaam te ontgiften. Een klein wonder in een flesje…

De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur zoals citroen, wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook alleen gedroogde vruchten gebruiken. De kefir voedt zich door de suikers en de citroen die aan het water toevoegt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir bevat ook rechtsdraaiende melkzuurbacteriën en gisten, en ook de vele vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. Waterkefir kan sporen van alcohol bevatten door het fermentatieproces, dat is meestal niet meer dan 0,2% (cfr een rijpe banaan).

5. Duurzaamheid

Filoes staat dicht bij de natuur in directe samenwerking met de boeren. Duurzaamheid is dan ook erg belangrijk voor ons en daarom kiezen we voor voedselveilige en 100% gerecycleerde R-Pet flesjes die BPA-vrij zijn. Het proces van PET-recycleren heeft momenteel dan ook de laagste ecologische voetafdruk. Glas recycleren vraagt immers veel energie door de hoge temperaturen en ook glas dat herbruikt wordt moet op hoge temperaturen industrieël voedselveilig gereinigd worden waarbij veel water, energie en detergent wordt gebruikt. Om maar te zwijgen van het dubbel transport een hoger gewicht van glas. Dan zijn er tegenwoordig er ook bio-plastics vervaardigd van oa maïszetmeel maar helaas zijn deze alternatieven ook dit niet duurzaam.

Voor ons is het daarom heel belangrijk dat de flesjes correct gerecycleerd worden via de blauwe PMD-zak.

Een deel van onze pulp wordt verwerkt in onze gezonde snacks zoals de energieballetjes en ons Filoeke. Er gaat ook een deel naar de boerderij waar het als veevoeder gebruikt wordt voor gezonde beestjes ;-). Onze boer herbruikt het ook vaak als meststof, ideaal voor de teelt van onze groenten en de cirkel is rond.

6. Houdbaarheid

Voeding invriezen is de oudste en meest natuurlijke bewaarmethode waarbij voedingstoffen, bacteriën en enzymen als het ware in een slaaptoestand gaan. Moderne technologie zorgt ervoor dat we het invriesproces kunnen versnellen door middel van een ‘state of the art’ shockfreezer. Met hoge snelheid wordt zeer koude lucht tot -30°C over de sapjes geblazen zodat deze supersnel tot in de kern bevriezen. Dit heeft als voordeel dat de vorming van ijskristallen beperkt wordt waardoor de smaak en voedingswaarde maximaal bewaard blijft. Cool hé?

 • Voedingstoffen zoals vitamines, enzymen en goede bacteriën zijn maximaal bewaard.
 • De smaak is superieur in vergelijking met andere sapjes in de handel, je proeft de versheid.
 • Je hebt dit ultravers sapje altijd bij de hand
 • Geen stress om tijdig je sapje op te drinken
 • Lange bewaartijd tot wel 10 maanden in de vriezer zonder kunstmatige behandelingen
 • Duurzame samenwerking met lokale boeren omdat er op het ritme van de natuur geoogst en geproduceerd kan worden

De sapjes zijn tot 10 maanden houdbaar in het vriesvak bij <-18°C. Indien ontdooid waarbij de koude keten niet onderbroken werd (niet opgewarmd) zijn de sapjes minstens 7 dagen houdbaar in de koeling (<6°C). Eens ontdooid raden wij aan om niet opnieuw in te vriezen.

Je kan traag of snel ontdooien:

 • Traag: Door de sapjes in de koelkast te ontdooien blijft de koude keten bewaard en is je sapje minstens 7 dagen houdbaar. Afhankelijk van de temperatuur van je koelkast duurt het ongeveer 24u alvorens je sapje volledig ontdooid is.
 • Snel: Door het sapje onder stromend water te houden of in de gootsteen in ruim lauw water te ontdooien kan je binnen de 15min van je sapje genieten.

Tips:

 • Neem ‘s ochtends een bevroren sapje mee met je lunchpak. Zo blijft je lunch lekker koel en is tegen de middag je sapje ontdooid.
 • Bij het ontdooien in de koelkast kan er best wel wat condensatievocht lekken. Plaats je sapjes dus best op een bord of in een kom zodat het vocht wordt opgevangen.
 • Telkens als je een ontdooid sapje uit je koelkast haalt, neem er dan meteen terug een uit de vriezer voor de volgende dag. Zie het als je juice ritueel