De voordelen van korte keten voeding

 (Het Groentehofke van Boer Bart)

Het eten dat je in de winkel koopt heeft vaak al een hele weg afgelegd. Voor cacaobonen en bananen is het normaal dat ze bijvoorbeeld vanuit Zuid-Amerika komen. Maar ook steeds meer gewone & zelfs lokale producten zoals appels en boerenkool ondergaan een hele reis voordat ze bij de consument komen. Het nadeel bij verse producten is dat ze heel wat van hun voedingswaarde verliezen. Tijd voor de korte keten! 

Voordelen van korte keten voeding

Tegenwoordig leggen zelfs lokale groenten en fruit een hele weg af: via de boer - veiling - groothandel - winkel en tot slot de consument.  Door een aantal van deze schakels weg te halen gaat er veel minder kostbare tijd verloren tussen het oogsten en de verwerking en consumptie. Hierdoor behouden de producten veel meer vitamines en mineralen! Maar er zijn nog een heleboel andere voordelen van korte keten voeding: 

  • De producten kunnen op een iets later moment geplukt worden, waardoor ze meer voedingsstoffen uit de bodem kunnen opnemen.
  • Lagere CO2-voetafdruk. Voeding uit de korte keten heeft veel minder kilometers afgelegd.
  • Je eet volgens de seizoenen, wat ook beter is voor je gezondheid en het milieu.
  • Eerlijke prijs. Omdat er geen of minder tussenschakels zijn, krijgen de producenten een eerlijkere prijs voor hun product. En jij betaalt niet meer als consument.
  • Je steunt de lokale economie.
  • Minder verspilling. Bij de langere keten gaat er vaker waardevolle voeding verloren, omdat deze niet voldoet aan bepaalde eisen of niet verkocht kan worden aan de “goede” prijs.
  • Omdat er weinig tussenschakels zijn, is er meer transparantie over de daadwerkelijke herkomst en kwaliteit van de producten.

Hoe zorgt Filoes voor een korte keten?

   (Boer Jan)

Filoes werkt samen met lokale boeren zoals Boer Bart uit Kontich en Boer Jan van het Bezenhof. Zodra de groenten en fruit op zijn veld op hun best zijn, wordt er handmatig en met de grootste zorg geoogst. Dezelfde dag nog worden de groenten op minder dan 5 km in ons atelier geleverd, om meteen verwerkt te worden in de sapjes. Door de groenten meteen na de oogst te verwerken behouden ze een maximale hoeveelheid voedingsstoffen.

   (Boer Kris)

Alle groenten en fruit zoals boerenkool, spinazie, venkel, selder, rode biet, gele biet, spitskool, tomaat, komkommer, munt, enzovoort worden op deze manier bijna heel het jaar rond, vers geoogst en verwerkt.

Hoe zit het dan met exotisch fruit?

Eerlijk is eerlijk: Op Boer Bart zijn veld staan er momenteel nog geen sinaasappelbomen en er groeit ook geen ananas, die juist zo’n heerlijke toets aan de sapjes geven. Gezien onze Filoesofie volledige transparantie is, geven we graag mee dat we voor de overige groenten & fruit ons richten tot Belorta. Dit is de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België, gelegen in St-Katelijne Waver en tevens Europees marktleider waar lokale boeren onder strenge voorwaarden hun hoogst kwalitatieve oogst aanbieden.